Koropletkartor över varsel i Sverige

Börja med att välja datalager genom att klicka på den lilla fyrkanten till höger längst upp på kartan. Kartan är en så kallad koropletkarta och visar hur varslen fördelar sig i jämförelse med befolkningen mellan 15 och 69 år. Man kan säga att den visar på densiteten av varsel.

Siffrorna är omvandlade i promille och färgskalan är relativ till den visade tidsperioden. Därför är 5,96 promille i mars samma färgnyans som 0,41 promille i juli Det visar också på en av svagheterna att visa data på det här sättet. Skalan är relativ till datan och inte jämförbar mellan dataset, för det behöver vi titta på siffrorna.

Sedan mars kan vi se att regionerna Stockholm, Västra Götaland och Jönköping har drabbats mest av varsel. VI kan också snabbt se att regionerna Väster Norrland, Uppsala och Blekinge klarat sig bäst.

Genom att bläddra genom månaderna ser vi också att Stockholmsregionen är värst drabbad under alla månader utom juni.

April drabbar Norrbotten och Dalarna, medan maj bildar ett rött bälte över Västra Götaland, Småland och Gotland. Juni ger oss toppar i Regionerna Kalmar och Örebro, det är fler varsel per person på dessa platser än det är i Stockholm dessa månader.

I Juni är det första gången som vi har en nollnotering sedan restriktionerna i samhället infördes, den står Norrbotten för. I Juli har vi även nollnoteringar i Västerbotten, Värmland och Gotland.

Varför det ser ut så är en annan fråga, detta har mest varit en övning för mig i att visualisera data. Till min hjälp har jag använt programspråket python, både för att bearbeta datan och för att generera kartorna. Till det har jag använt använd kodbiblioteken Pandas och Folium.

Vill man ha lättanvända kartfiler att använda med dessa kodbibliotek kan man hämta dessa på github. Dessa har jag konverterat själv från filer som är tillgängliga hos SCB.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: